2005-10-08 16:35:14• hírek • Szatmar.ro

Kőszegremete, egy fenntartható közösség

Véget ért az Erdélyi Kárpát Egyesület egy éve futó  projektje.

 Kőszegremete szőlőtermesztését, bortermelését, különleges hagyományait hangsúlyozza az a projekt, melyet az Erdélyi Kárpát Egyesület az elmúlt egy évben valósított meg. A Kárpátok Alapítvány, a Polgártárs Alapítvány és a Baldvin Belga Király Alapítvány által  támogatott kezdeményezés oly módon próbálta a település értékeit felkutatni és a lakosokban is tudatosítani, hogy a túristák számára is vonzóvá tegye Kőszegremetét. 

 Kőszegremetén több olyan szőlőtermesztési módszer, illetve szerszám, ami már máshol eltűnt, itt fennmaradt, valószínűleg azért, mert ez kicsit eldugott környék. Vannak például 200 éves présházak, hatalmas, úgynevezett bálványos prések, melyek a modernizáció során elvesztik funkcionalitásukat. A szőlősben olyan ritka, különlegesen erdélyi szőlőfajta maradt, ami máshol már eltűnt, így a bakator és a járdovány

 

Az EKE fontosnak tartotta tudatosítani az emberekben, hogy a túristák azért jönne ide, hogy ezeket a különleges értékeket lássák, s ezáltal a közösség is motiválva lesz, hogy ezeket bemutassa. 

Kőszegremete népszerűsítése érdekében elkészítették a település turisztikai térképét, melyet régi térképek alapján elláttak a régi földrajzi nevekkel, valamint képeslapokat készítettek. Rövidesen Kőszegremete a világhálón is  feltúnik, hiszen az EKE elkészíti saját weboldalán belül a település honlapját.
Rövidesen Kőszegremetén is lehetőség kínálkozik majd az internetezésre, mivel elindul az E-magyar pont, ahol két számítógép áll majd a lakosok rendelkezésére.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: